Татяна Йотова и Веселин Веселинов с „Прегръдката“

Специална награда за дует

🎤 Татяна Йотова и Веселин Веселинов с „Прегръдката“

📝 Текст: Веселин Веселинов

🎵 Музика: Татяна Йотова

🎼 Аранжимент: Константин Кряколов

💃 За Татяна Йотова:

Татяна Савова Йотова е родена в Айтос, където упражнява и учителската си професия. Автор е на 17 поетични книги, сред които „Капризни разпятия”, „Божури в снега”, „Кафето предстои”, „Живата Странджа” и др. Носител е на награди от бардовски, литературни, театрални и педагогически конкурси като „В полите на Витоша”, „Свищовски лозници”, „Солени ветрове”, „От учителя – с любов”, „Рада Казалийска”, „Априлски камбани”, „Радост на брега”, „Магията любов”, „Горчиво вино” и „Каунь Фест”. Песни по нейни текстове има в учебници и в репертоара на популярни изпълнители, а издадените ѝ албуми с авторска музика са два – „Закъсняла молитва” и „Песента на токчетата”. През 2021 година е сред участниците в Първи независим книжен фестивал Eunoia LitFest в София и сред предложенията за носител на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров” на община Карлово.

🕺 За Веселин Веселинов:

Веселин Янков Веселинов е роден на 8 юни 1989 г. в Сливен. Завършва Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” в родния си град, където е обявен за литератор на випуск 2003/2008. Бакалавър по психология, а по-късно и магистър по клинична и консултативна психология. В момента се обучава в докторантска програма на СУ „Св. Климент Охридски”, като негови научни статии са помествани в годишници на университета.

Доктор по Клинична психология. Преподавател в Нов български университет

Печели I-во място в есеистичното предизвикателство на LoveTheater.bg на тема „Ролята на зрителя в театъра днес” през 2017 г., както и голямата награда за социална поезия в десетия национален конкурс на името на Никола Вапцаров за творбата „Лепрозориум”. През 2020 г. е удостоен със специално отличие в конкурса „Млад разказвач”, организиран от Бургаска писателска общност и община Бургас в памет на Атанас Радойнов, за разказа „Азалия“; с трета награда в Международния конкурс за поезия „Лирични гласове” за стихотворението „Надреални светове” (почит към символистите Яворов, Лилиев и Ясенов); с приз за млад автор в Националния поетичен конкурс „В полите на Витоша”; със специална награда на Съюза на българските писатели за произведението „Натрапчиво” в шестото издание на литературния конкурс за студенти „Георги Черняков”, както и с първо място в раздел „Поезия” в конкурса на община Сухиндол „Яна Язова – Христо Смирненски” за лиричното творение „Нощ”. Носител е на наградата за млади поети в Шестия национален конкурс „Георги Давидов” – Шабла, за 2023 г. Първо място заема и в Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“, 2023 г. Участва в Майски срещи на славянските творци „Свято слово” в Бургас и в подкаста „Човек от обществото” през 2021. През същата година става първи в поетичните конкурси „Усещане за любов” и „Ева” и трети в „Хоризонти на любовта” (и „В полите на Витоша”. Получава и три II-ри награди за поезия: в 43-о издание на Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев” в Шумен; в национален конкурс за студенти „Словото и диалогът” във Велико Търново и в Национален литературен конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов” в Панагюрище. Лауреат е в петнадесетия национален конкурс на Фондация „Св. Климент Охридски” с творбата си „Училище за поети” и в „България започва от сърцето” на Съюза на българските творци и съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Публикува в списанията за литература и изкуство „Кула”, „Нова социална поезия”, „Картини с думи и багри”, „Подслон” и „Нова Асоциална Поезия”, вестниците „Музи в залива”, „Teen`s paper” и „Литературен глас”, електронните пространства „Отвъд кориците”, „Литературен свят”, tetradkata.com, „България без край” и „Литературен клуб”, както и в алманасите „Огнище”, „Изкуство по време на пандемия”, „Лято след пандемия”, „Свято слово” и „Моето синьо лято”.

❤️ Какво ви вдъхнови да напишете „Прегръдката“?

Тайната любов между двама души.

❤️ Какво е посланието на песента?

Посланието на творбата е свързано с красотата на забранената любов, но и с мъката, която тя носи.